måndag 27 september 2010

Pepparrot


I salladen med lax jag gjorde idag använde jag riven pepparrot. Pepparrot är fantastiskt god att ha i många rätter. I laxsalladen ger den en väldigt fräsch smak och det blir lite "sting" i maten.
En annan favorit är ju fisk med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot. Oj så gott.

Pepparroten odlas mycket alldeles i närheten där jag bor, i Fjärås söder om Göteborg. Har du vägarna förbi skall du absolut åka dit till en gårdbutik som ligger vid Tjolöholms slott. Det är bra skyltat så det är lätt att hitta. Man odlar mycket pepparrot i Fjärås för där finns det gott om gammal havsbotten och i den lerjorden trivs pepparroten mycket bra. Men har du trädgård hemma så är det lätt att odla den själv.

Den innehåller extremt mycket C-vitamin. Man kan även ha den till annat än matlagning. Är du lite krasslig så kan du använda dessa huskurer:

Mot högt blodtryck
Skiva färsk pepparrot och lägg i ett glas rödvin.

Mot hosta
1 msk riven färsk pepparrot blandas med 3 msk honung. Ta en sked av blandningen och låt den smälta i munnen.

Mot halsont
Riv 1 msk färsk pepparrot, slå på varmt vatten och gurgla.

Fotbad
1 msk riven pepparrot till 3l varmt vatten.

För immunförsvaret
1 riven morot och lika mängd riven vitkål, 1 tsk riven färsk pepparrot och en halv skivad rödlök


När du köper din pepparrot i butiken så håller den sig i kylskåp 1-2 månader. Du kan också frysa in den, men då måste du riva den först. Då håller den i ca 1 år.

Så din pepparrot kan du ha till mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar