torsdag 28 oktober 2010

Riktigt god lasagne



Idag skulle min man Håkan och vår son Jesper 12 år laga middag. Lasagne skulle det bli och det är ju något som tar lite tid och som man kanske inte gör när man kommer hem helt slut efter jobbet med smågriniga barn. Men gott är det när det blir färdigt.

Detta behöver du:

12st lasagneplattor, färska eller torkade


Köttfärssåsen:
500 gram köttfärs
2 st morötter
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tub tomatpuré (200 gram)
1/2 dl persilja
2,5 dl rödvin
salt o peppar
smör och olivolja

Bechamelsåsen:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt o peppar
1/2 tsk muskotnöt, mald

125 gram mozzarella, skuren i små bitar
1,5 dl parmesanost

Sätt ugnen på 225 grader.

Finhacka morötterna, löken och vitlöken. Smält smör i en stor stekpanna eller i en kastrull.
Häll i olivolja, grönsaker och lök. Låt fräsa i stekpannan långsamt i 5 minuter.
Lägg köttfärs i pannan och bryn den lätt. Tillsätt tomatpuré, persilja och vin. Smaka av med salt och peppar och låt såsen koka i 45 minuter.

Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet, blanda noga och späd sedan med mjölk under oavbruten vispning. Tillsätt salt, peppar och muskot. Låt såsen småkoka i ca 5 minuter. Vispa då och då i kastrullen.

Nu ett litet tips när det gäller lasagneplattor. Förkokar man dem drar de åt sig såserna på ett sätt som gör din lasagne väldigt smakrik. Färska lasagneplattor kokar du i 2 minuter och de torkade lite längre.

Häll lite tomatsås och lite béchamelsås i botten på en ugnsäker form.
Varva lasagneplattor, köttfärssås, béchamelsås, mozzarella och parmesan. Strö över lite parmesan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

Detta blev riktigt gott!

1 kommentar:

  1. Hej!

    Tips önskas på formstorlek som passar till ovan lasange. Ska ha stort kalas med mkt mat, tyckte detta verkade jättegott!

    MVH
    Annika

    SvaraRadera